Politeknik METrO Johor Bahru

Font Size

Cpanel
Tapis
 • Majlis Perutusan Tahun Baharu 2017 Ketua Pengarah JPP/JPKK

  {provider}https://youtu.be/7ewRuNg90Ow{provider}

 • Majlis Sambutan Maulidur Rasul

  newMakluman kepada semua warga Politeknik METrO Johor Bahru.

  Majlis Sambutan Maulidur Rasul peringkat Politeknik METrO Johor Bahru akan diadakan seperti ketetapan berikut;

  Semua dijemput hadir serta berpakaian Baju Melayu bagi lelaki dan Baju kurung bagi perempuan. Kehadiran adalah WAJIB.

  Sekian, Harap Maklum

 • Makluman Pendaftaran Pelajar Baru Sesi Disember 2016

  new Tahniah diucapkan kepada pelajar yang telah Berjaya ditawarkan ke Politeknik METrO Johor Bahru Sesi Disember 2016. Sila muat turun maklumat pendaftaran disini;  

  MAKLUMAN PENDAFTARAN PELAJAR BARU SESI DISEMBER 2016

  SURAT LAPOR DIRI PELAJAR BARU SESI DISEMBER 2016

 • Audit Pemantauan Sistem Pengurusan Kualiti MS1900:2014 & iso 9001:2008 Oleh Sirim

  Politeknik METrO Johor Bahru (PMJB) sedang berusaha mengekalkan pensijilan Sistem Pengurusan Kualiti MS 1900:2014 dan ISO 9001:2008. Sehubungan itu tanggal 12-13 Oktober 2016, pihak SIRIM telah melaksanakan Audit Pemantauan di PMJB dengan jayanya. Pasukan audit daripada pihak SIRIM terdiri daripada Pn. Hajah Hanida Binti Ghazali (Ketua pasukan audit), Pn. Asiyah Binti Haron (Ahli pasukan audit) dan Dr. Mohd Nazri Bin Mohd Noor (Pakar Teknikal Shariah).

  Daftar untuk baca lagi...

 • Lawatan Akademik : Eksplorasi Komunikasi Penyiaran Islam

  UNIT PENGAJIAN UMUM, JABATAN AKADEMIK PMJB
  TARIKH PELAKSANAAN:
  5-6 OKTOBER 2016


  Lawatan Akademik Eksplorasi Komunikasi Penyiaran Islam yang di anjurkan oleh Unit Pengajian Umum, Jabatan Akademik PMJB, dibawah kelolaan Ustaz Khairul Nizam B  Mohd Khalid telah berlangsung pada 5 & 6 Oktober 2016. Lawatan ini melibatkan 90 orang pelajar bagi kedua- dua program diploma yang mengambil kursus/ modul DUA 6022 Komunikasi & Penyiaran Islam. 4 orang pensyarah pengiring turut serta dalam mengawalselia lawatan akademik ini ialah En Khairul Nizam B Mohd Khalid, En Mohd Fazrin B Hamdan, Pn Elyn Bt Mohd Ridzwan dan Pn Azrina Dullah Hussein.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Program Lawatan Akademik Ke Sedili Wetland, Kota Tinggi, Johor

  Unit ko-kurikulum, Politeknik METrO Johor Bahru telah mengadakan satu lawatan akademik ke Sedili Wetland, Kota Tinggi, Johor pada 06hb Oktober 2016 (Khamis). Program ini melibatkan seramai 27 orang pelajar ko-kurikulum DRK3132 – Mesra Alam bersama-sama dengan 3 orang pensyarah pengiring.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Program Gerak Usahawan Kampus 2016

  Politeknik METrO Johor Bahru telah menganjurkan Program Gerak Usahawan Kampus 2016 (Zon Selatan) pada 29 September 2016. Program keusahawanan ini diadakan bagi memberi pendedahan kepada pelajar serta menerapkan unsur-unsur teori dan praktikal keusahawanan kepada peserta khususnya dari politeknik zon selatan. Selain penglibatan Politeknik Ibrahim Sultan dan Politeknik Mersing, program ini juga telah melibatkan komuniti setempat.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Perutusan Pengarah Bulan Oktober 2016

   aslm

   

  Bulan ini saya ingin memberi perhatian yang lebih sedikit kepada anak-anak di PMJB. Ini tidak bermaksud kasih sayang dan penghormatan saya telah berkurangan kepada pensyarah dan staf semua. Hanya Oktober ini ada hari istimewa untuk anak-anak kita. Mari kita mengalihkan sebentar perhatian, tumpuan, keperihatinan, kasih sayang dan doa kita kepada anak-anak PMJB yang sedang meniti hari-hari akhir sebelum memulakan Peperiksaan Akhir Sesi Jun 2016 mulai 22 Oktober 2016 – 05 November 2016.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Pertandingan EDOLA 2016 (CIDOS Inspiring Learning Awards)

  Tahniah PMJB!
  Pertandingan EDOLA 2016 (CIDOS Inspiring Learning Awards)
  Tempat kedua bagi EMCC (E-Micro Content Competition) kategori video. Setinggi penghargaan buat pelajar DLS PMJB Mohd Afif Iqbal, Mohd Naqib dan Mohd Syahidan,
  Tahniah juga diucapkan kepada pelajar DLS PMJB yang tercalon di dalam kategori yang sama iaitu Janani a/p Muthusamy, Fatimah bt Abu Bakar dan Nor Aliah bt Mohd Ali.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Program Gerak Usahawan Kampus 2016

  PROGRAM GERAK USAHAWAN KAMPUS 2016

 • Majlis Watikah Perlantikan MPP Baru

  Majlis Watikah Pelantikan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) baru 2016 Politeknik METrO Johor Bahru (PMJB) telah dilaksanakan pada 18 Ogos 2016. Objektif pelantikan MPP adalah bagi memenuhi kehendak dalam Akta 174 Bahagian III Jawatankuasa Perwakilan Pelajar. Proses pemilihan MPP baru melibatkan proses pengundian peringkat dalaman dan melalui kaedah temuduga terhadap pelajar yang memohon untuk mengisi kekosongan jawatan yang dikenalpasti. Seramai 18 orang MPP diketuai oleh Mohamed Salleh Bin Naim akan menggalas tanggungjawab mereka sepanjang sesi Jun 2016 bagi memastikan tahap kebajikan pelajar PMJB pada tahap yang cemerlang serta mematuhi keperluah Syariah.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Majlis NOU Antara PMJB Dan Takaful Ikhlas Berhad

  PMJB sentiasa giat berusaha dalam melaksanakan program menjana modal insan. Salah satu cara adalah melalui jalinan kerjasama antara PMJB dengan industri dan agensi. Ini kerana melalui kolaborasi seperti ini, ia memberi lebih banyak peluang kepada PMJB dan industri serta agensi terlibat dalam memperkukuhkan kerjasama yang telah sedia terjalin tidak hanya tertumpu kepada pelaksanaan Work Based Learning semata, tetapi juga dalam pelbagai lapangan lain seperti program lawatan, CSR, seminar dan sebagainya.

  Daftar untuk baca lagi...

 • PERTANDINGAN INOVASI & KREATIVITI @PMJB PERINGKAT KEBANGSAAN 2016 (PNiCC’16)

  Pertandingan Inovasi & Kreativiti @PMJB Peringkat Kebangsaan 2016 (PNiCC’16) ialah satu jenama pertandingan baharu Politeknik METrO Johor Bahru (PMJB) untuk mempamerkan penghasilan produk inovasi pelajar dan pendidik yang berkualiti. PNiCC’16 dilaksanakan pada 29 Ogos 2016 di PMJB dan merupakan anjuran PMJB bersama Pejabat Adun Tanjong Puteri. Pertandingan ini telah berjaya menarik sebanyak 40 penyertaan yang melibatkan penyertaan di kalangan pelajar dan warga akademik Politeknik, Kolej Komuniti, Kolej Vokasional dan MRSM.

  Daftar untuk baca lagi...

 • PELANCARAN BULAN KEMERDEKAAN DAN KEMPEN KIBAR JALUR GEMILANG

  PELANCARAN BULAN KEMERDEKAAN DAN KEMPEN KIBAR JALUR GEMILANG
   
  Malaysia merupakan negara yang memiliki kemakmuran dimana rakyatnya berpeluang untuk menikmati pembangunan dan kemajuan setelah merdeka pada tarikh 31 Ogos 1957 dan penubuhan Malaysia pada 16 September 1963. Rakyat Malaysia terdiri daripada rakyat yang berbilang kaum hidup dalam keadaan aman damai di bawah semangat 1Malaysia. Sebagai rakyat Malaysia kita bukan sahaja perlu maju daripada segi fizikal, tetapi juga maju dari segi pemikiran, bertatasusila serta bertamadun tinggi.

  Daftar untuk baca lagi...

 • AUDIT DALAMAN POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU

  AUDIT DALAMAN POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU

  Audit Dalaman Politeknik METrO Johor Bahru (PMJB) telah dilaksanakan bermula pada 15-18 Ogos 2016. Objektif audit adalah bagi menilai kecekapan dan keberkesanan Sistem Pengurusan Kualiti PMJB berdasarkan Keperluan ISO 9001:2008 dan MS 1900: 2014. Skop pengauditan melibatkan proses Perkhidmatan Pendidikan Peringkat Diploma dan Sokongan di bahagian/unit yang dikenalpasti. Seramai 22 orang juruaudit diketuai oleh Puan Nurlinda Binti Abdullah telah menjalankan tanggungjawab mereka sebagai juruaudit dalam PMJB bagi memastikan tahap kualiti perkhidmatan PMJB pada tahap yang cemerlang serta mematuhi keperluah Syariah.

   

  Daftar untuk baca lagi...

 • LAWATAN AKADEMIK KE SCHAEFER SYSTEMS INTERNATIONAL SDN. BHD.

   LAWATAN AKADEMIK KE SCHAEFER SYSTEMS INTERNATIONAL SDN. BHD.
  ANJURAN PROGRAM DIPLOMA PENGURUSAN LOGISTIK DAN RANGKAIAN BEKALAN (DLS), PMJB

  Satu lawatan akademik telah dibuat ke Schaefer Systems International Sdn. Bhd. (SSI), Simpang Renggam oleh pelajar DLS Semester 3B pada 10 Ogos 2016. Seramai 25 orang pelajar DLS 3B telah menyertai lawatan akademik ini beserta 3 orang pensyarah pengiring.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Lawatan Akademik Ke PKT Logistics Group Sdn Bhd

  LAWATAN AKADEMIK KE PKT LOGISTICS GROUP SDN BHD

  Jabatan Akademik Politeknik METrO Johor Bahru (PMJB) telah menganjurkan Lawatan Akademik ke PKT Logistics Group Sdn Bhd yang telah berlangsung pada 19 Julai 2016 di Light House PKT Logistics Group, Shah Alam. Seramai 4 orang pensyarah dan 61 orang pelajar Diploma Logistik dan Rangkaian Bekalan (DLS) semester 2 telah mengambil bahagian bagi lawatan tersebut.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Program Keusahawanan Digital Kerjasama Jabatan Pendididkan Politeknik Dengan Malaysia Digital Economic Corporation Sdn. Bhd. (MDEC)

  PROGRAM KEUSAHAWANAN DIGITAL KERJASAMA JABATAN PENDIDKAN POLITEKNIK DENGAN MALAYSIA DIGITAL ECONOMIC CORPORATION SDN. BHD. (MDEC)
   
  Jabatan Pendidikan Politeknik (JPP) dan Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti (JPKK) dengan kerjasama Malaysia Digital Economic Corporation Sdn. Bhd. atau MDEC (dahulu dikenali sebagai Multimedia Development Corporation Sdn. Bhd.) telah menganjurkan Program Keusahawanan Digital pada 29, 30 dan 31 Julai 2016. Program ini telah diadakan serentak di semua politeknik dan kolej komuniti seluruh negara.

  Daftar untuk baca lagi...

 • MAJLIS SAMBUTAN HARI RAYA AIDILFITRI PMJB 2016.

  MAJLIS SAMBUTAN HARI RAYA AIDILFITRI PMJB 2016.

  Bagi bersama-sama menghayati sambutan perayaan Aidilfitri, Politeknik METrO Johor Bahru telah mengadakan majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri pada 24hb Julai 2016 iaitu bersamaan hari Ahad. Majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri ini diadakan bersempena dengan bulan Syawal dan untuk meraikan para pelajar dan staff PMJB.

  Daftar untuk baca lagi...

 • MAJLIS KONVOKESYEN KE- 2 POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU

  MAJLIS KONVOKESYEN KE- 2
  POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU

  Politeknik METrO Johor Bahru dengan jayanya telah melaksanakan Majlis Konvokesyen Ke-2 pada tanggal 22 Mei 2016 (15 Syaaban 1437 Hijrah) di Hotel Selesa Johor Bahru. Ia merupakan suatu detik indah yang amat dinanti-nantikan oleh setiap mahasiswa amnya dan para graduan khususnya. Objektif utama majlis ini adalah untuk meraikan kejayaan para graduan di peringkat Diploma yang mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Majlis Penyerahan Sumbangan MISC Logistics Sdn Bhd Kepada Pelajar PMJB

  Seramai 16 orang pelajar PMJB terpilih untuk menerima sumbangan daripada MISC Logistics Sdn Bhd bagi Sesi Jun 2016. Sumbangan ini disalurkan kepada pelajar yang berkeperluan dan mempunyai sahsiah diri dan keputusan akademik yang baik. Ia juga merupakan salah satu Corporate Social Responsibility (CSR) yang dijalankan oleh MISC Logistics Sdn Bhd.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Program Let’s Explore English!.

  Unit Bahasa Inggeris, Jabatan Akademik Politeknik METrO Johor Bahru telah menganjurkan program Let’s Explore English! pada 27 dan 28 Julai 2016. Antara aktiviti-aktiviti Let’s Explore English! ialah:

  1. 27 Julai 2016: Newspaper in Education (NIE) bertempat di PMJB yang disertai oleh semua pelajar Semester 1. Program ini bagi memupuk semangat kerjasama berpasukan dalam mengendali dan melengkapkan aktiviti Bahasa Inggeris melalui permainan menggunakan surat khabar. 

  Daftar untuk baca lagi...

 • Pemakluman Alamat Baru Laman Web Jabatan Pendidikan Politeknik

  newPerhatian kepada semua kakitangan dan pelajar PMJB.

  Untuk makluman, alamat laman web baru Jabatan Pengajian Politeknik adalah www.mypoliteknik.edu.my yang membawa maksud Politeknik Malaysia. Harap Maklum.

 • PERTANDINGAN INOVASI & KREATIVITI @ PMJB PERINGKAT KEBANGSAAN 2016

  newPoliteknik METrO Johor Bahru sedang menganjurkan Pertandingan Inovasi & Kreativiti @ PMJB Peringkat Kebangsaan 2016 (PNiCC'16). Pertandingan ini terbuka kepada semua warga akademik Institusi Pengajian Tinggi  di seluruh Malaysia.

  Untuk maklumat lanjut, sila layari http://pnicc2016.weebly.com

   

 • Perutusan Pengarah Bulan Julai 2016

  image1

  Warga PMJB yang saya hargai.

  Semoga semuanya berada di dalam keadaan sihat dan bersemangat terutama selepas bercuti lama meraikan Aidil Fitri dan bulan Ramadhan. Semestinya azam dan kecekalan Ramadhan masih terpahat di dalam sanubari masing-masing.

  Cuti telah berlalu, sepatutnya kita sudah cukup rehat dan bersedia menghadapi hari kerja dengan penuh semangat yang diperbaharui. Semasa bercuti kita berpeluang melakukan perkara-perkara ehsan yang kita tinggalkan semasa bekerja. Lalu selepas bercuti panjang, nafas baru yang dihela sepatutnya lebih segar, sihat dan bersemangat. Kelebihan cuti yang diberikan saya harap dapat memberikan kekuatan baru kepada semua, supaya hasil dan mutu kerja menjadi lebih baik dan sempurna.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Perutusan Pengarah bulan Jun 2016

  Warga PMJB yang saya kasihi sekelian.

  Semoga semuanya berada di dalam keadaan yang baik dan bersemangat.

  assalmualaikum          22 Mei 2016, hari penting. Konvokesyen Ke-2 PMJB telah melakarkan sejarahnya. Pastinya setiap orang dari kita menyimpan titik-titik kenangan indah, sedih, pahit, manis. Yang pastinya kejayaan penganjuran konvokesyen kali ini terletak kepada kekuatan dan kekukuhan rasa tanggungjawab dalam diri setiap individu.  Penting untuk graduan kerana meraikan kejayaan mereka selepas berpenat lelah meniti lorong akademik. Penting bagi pegawai dan staff kerana itu amanah kita.  Merealisasikan impian pelajar adalah tanggungjawab kita.  Konvokesyen hari bahagia untuk semua. Graduan, ibu bapa, keluarga, institusi. Dalam perjalanan menjadikan kebahagiaan ini suatu kenyataan, amat penting untuk para pegawai warga PMJB memiliki hati yang bersih, jiwa yang mantap, semangat yang jitu. Bukan sahaja perlukan kekuatan fizikal, malah lebih penting kekuatan mental dan kekuatan spiritual.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Makluman Pendaftaran Pelajar Baru Sesi Jun 2016

  new Tahniah diucapkan kepada pelajar yang telah Berjaya ditawarkan ke Politeknik METrO Johor Bahru Sesi Jun 2016. Sila muat turun maklumat pendaftaran disini;  

  SURAT LAPOR DIRI PELAJAR BARU SESI JUN 2016

  PANDUAN PENDAFTARAN PELAJAR BARU SESI JUN 2016

 • Makluman Lapor Diri Pelajar Senior dan WBL Sesi Jun 2016

  new Makluman lapor diri pelajar senior dan WBL Sesi Jun 2016. Sila muat turun maklumat disini;  

  MAKLUMAN LAPOR DIRI PELAJAR WBL JUN 2016

  MAKLUMAN LAPOR DIRI PELAJAR SENIOR JUN 2016

 • Perutusan Pengarah bulan April 2016

  Para Pegawai dan Pelajar PMJB yang saya kasihi sekelian. Semoga semuanya berada di dalam keadaan yang baik dan teratur.

   

  assalmualaikum gambar
     

                                                                                                 

  Alhamdulillah 1 April 2016 PMJB meraikan usianya yang ke 5 tahun. Satu usia yang begitu kecil, muda, rapuh, Satu perjalanan yang masih pendek, jauh dari ufuk barat, satu pelayaran yang masih di hulu, jauh dari muara, satu pendakian masih di kaki gunung, jauh dari puncak.

  Namun sejarah membuktikan walaupun dari kejauhan sudah nampak jelas sinar cahaya yang terang, yang di hulu sudah sampai ke tepian, bintang gemerlapan jatuh ke kaki banjaran.

   

   

  PMJB 5 TAHUN

  Bermula dengan kecil, merangkak dan bertatih. Bermula dengan menumpang, berakhir dengan memiliki bangunan sendiri. Biar kecil, warga yang berjiwa besar seramai 10 orang pensyarah, memimpin PMJB belajar, berjalan dan berlari. Hari demi hari, pemimpin bertukar ganti, bilangan warga PMJB bertambah. Yang senior terus membimbing yang junior, hidup harmoni bagai satu keluarga kecil.

  Mengambil kata-kata mantan Pengarah  En Roslee Bin Yahya : kita adalah satu jabatan tetapi memiliki dan diterajui oleh Pengarah, Timbalan Pengarah dan 2 Ketua Jabatan. Maka kita seharusnya lebih kuat, lebih cemerlang dan lebih berkualiti dari yang lain.

  Alhamdulillah, sememangnya PMJB sangat berbangga memiliki warga kerja; pensyarah dan kumpulan pelaksana yang memiliki jiwa yang besar. Masing-masing mempunyai kekuatan tersendiri yang sentiasa inginkan kecemerlangan dan menjaga kualiti kerja. Sentiasa berusaha keras demi mencapai kecemerlangan. Masing-masing berlumba-lumba membuat kebaikan.

  Mengambil kata-kata mantan Pengarah Tn. Hj. Zairon : setiap orang dari kita perlu mengetahui dengan jelas apa yang kita kehendaki. Ada perkara yang boleh dicapai, ada perkara yang tidak. Pegawai tidak perlu takut untuk memberi idea. Kita akan lebih berpuas hati sekiranya kita dapat menguruskan suatu perkara dengan sempurna. Pengawai perlu menjadi seorang usahawan yang berinovasi dan  mereka cipta kerana dalam proses itu kita memerlukan perbincangan dan brainstorming. Pegawai perlu menjadi “pemimpin””bukan ”pengurus”.

   

   

  Para Pegawai dan Pelajar PMJB yang saya kasihi sekelian

  5 tahun berlalu, kita saksikan banyak kejayaan yang telah dicapai. Audit demi audit datang dan pergi.

  • Dari Audit Negara ke Audit ISO hanya menambah koleksi kejayaan kita.
  • NoU dan Focus Group menambah bilangan kolaborasi.
  • Inovasi dan Penyelidikan menambah pingat terkalung di dada PMJB.
  • Kejohanan Golf Amal menambah data di barisan kabinet.
  • Dari Tanah Merah, Kelantan ke Pekan, Pahang cerminan keperihatinan.
  • Dari Tasik Royal Belum ke Cameron Hinghlands menambah ilmu kecemerlangan.
  • Dari Acheh ke Batam menambah rakan institusi.
  • Dari meja catur ke Warehouse Abad 21 menambah juara anak-anak,
  • PolyKasih Industri dan Komuniti merancakkan lagi lengguk tarian kita.

  Apa lagi yang kurang? Apa lagi yang tidak ada pada kita. Seharusnya kita bersyukur berada di sebuah institusi yang sentiasa menjaga kecemerlangan dan kualiti.

   

  Warga PMJB yang saya hormati,

  Bersyukurlah. Kita mencapai KPI terbilang, PTJ cemerlang, eSPKB 5 bintang, juara Rekacipta Warehouse dan kilauan emas di iCompex 2016. Itu indikator jelas. Kesungguhan tuan puan akan membuahkan hasil yang sungguh-sungguh nyata. 5 tahun yang bukan sia-sia.

  Saya sedar deretan anugerah mencerminkan timbunan pengorbanan. Namun kekuatan tidak datang semata-mata dari kemampuan fizikal tetapi dari semangat yang tidak pernah mengalah. Sekecil mana kita, pasti ada ruang untuk berdiri teguh melawan arus dan gelombang.  

  Cuma apa yang perlu kita lakukan ialah sedar akan pentingnya memiliki jiwa yang besar. Kita tidak mampu membina istana hadiah Nabi Sulaiman kepada Puteri Balqis. Pun bukan membina Taj Mahal yang menyaksikan kecintaan sang suami kepada isterinya yang membawa kematian  arkitek Ustaz Ahmad Lauhari.

  Memiliki jiwa yang besar  tidak akan berubah karakternya hanya kerana berdepan dengan masalah. Jiwa yang besar menggambarkan kematangan pemikiran yang dewasa. Kedewasaan pastinya akan membentuk persepsi yang dewasa pula, dan akan mempengaruhi tingkah laku yang dapat diperlihat.

  Justeru itu setiap dari kita perlu membina jiwa besar yang sedar tentang amanah dan tanggungjawab yang dipikul.  Setiap hari kita perlu membina jiwa dewasa yang matang. Kerana kematangan itu menjadi teras dalam membuat keputusan.

  Kematangan dapat mengawal diri dari kecelaruan perasaan. Sejarah mengajar kita erti kehidupan. Tidak mangkat Sultan Mahmud di julang jika jiwa amarah dapat dibendung.

  Dewasa adalah diam aktif, tak banyak bicara, tak banyak mengeluh tapi menyelesaikan permasalahan dengan bijaksana. Dewasa juga bererti mempunyai empati, sentiasa meluangkan jiwa untuk memikirkan dan memahami perasaan orang lain. Dewasa adalah sentiasa berhati-hati dalam memberi pendapat, menentukan sikap, menggunakan waktu dan membelanjakan harta . Dewasa adalah sabar, sehingga ia boleh mengendalikan jiwanya dari ledakan emosi dan menenangkan hatinya dari kemarahan tiada berguna. Dewasa adalah bertanggungjawab akan kehidupan yang diharungi.

  Dalam pada kita meraikan kejayaan, jangan lupa dengan tanggungjawab dan amanah utama : anak-anak didik DIB dan DLS. Anak ini perlu disayangi, dijaga, dipimpin, diberi tunjuk ajar dan dibentuk menjadi anak impian kita. MOST WANTED GRADUATES. Impian industry, impian majikan. Anak yang berjiwa besar, menjadi usahawan membantu orang lain.

   

  Miliki ciri-ciri ini :

  1. Kebolehan bekerja dalam struktur berkumpulan

  2. Kebolehan membuat keputusan dan menyelesai masalah.

  3. Kebolehan berkomunikasi secara verbal dengan orang luar dan dalam organisasi.

  4. Kebolehan merancang, mengelola dan memilih keutamaan.

  5. Kebolehan mendapat dan memproses maklumat.

  6. Kebolehan  menganalisa data.

  7. Memiliki pengetahuan teknikal

  8. Kecekapan menggunakan software.

  9. Kebolehan mencipta dan membina laporan

  10. Kebolehan mempengaruhi orang lain.

  Mari kita mengumpul seupaya tenaga, bekerja bersungguh-sungguh, ikhlas, bertanggungjawab agar hasrat untuk menjadikan anak didik kita Most Wanted Graduates akan menjadi kenyataan.

  Akhir kata, hiduplah kita dengan membahagiakan orang lain kerana sebahagian dari kebahagian itu milik kita juga.

   

   

  Norah Binti Hj. Mohd.Zan

  PENGARAH

  Politeknik METrO Johor Bahru

  19 April 2016

 • Majlis Konvokesyen Politeknik METrO Johor Bahru Kali Kedua

  BANNER KONVO 1 

   

  Tahniah di atas kejayaan anda dalam menamatkan pengajian dan Politeknik METrO Johor Bahru dengan sukacitanya menjemput anda untuk menghadiri Majlis Konvokesyen PMJB Kali Kedua.

  Muat turun panduan konvokesyen >>>>


   

  MUAT TURUN :

  1. EBOOK PANDUAN KONVOKESYEN KEDUA PMJB
  2. BORANG PERMOHONAN PEMINJAMAN JUBAH
  3. TENTATIF MAJLIS KONVOKESYEN KEDUA POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU
  4. SURAT PANGGILAN MAJLIS KONVOKESYEN
  5. BORANG PENGESAHAN PEMBAYARAN & KEHADIRAN 

   

 • Makluman Pendaftaran Pelajar Semester Pendek 2016

   Makluman Pendaftaran semester pendek. Maklumat berkaitan lapor diri pelajar yang terlibat dengan pengajian semester pendek sila muat turun maklumat pendaftaran disini;  

  MAKLUMAN PENDAFTARAN SEMESTER PENDEK

 • Makluman Lapor Diri Pelajar Ke WBL Sesi Jun 2016

 • Makluman Lapor Diri Pelajar Ke WBL Sesi Jun 2016

 • Pemilihan Akhir Cogan kata (Tagline) Politeknik Malaysia

  Assalammualaikum w.b.t dan Selamat Sejahtera, new

  YBrs. Dato'/ Datuk/ Dr. /Tuan /Puan,

  Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

  Sukacita dimaklumkan Jabatan Pendidikan Politeknik (JPP) mempelawa seluruh warga JPP, pensyarah dan juga pelajar-pelajar Politeknik Malaysia untuk menyertai Pemilihan Akhir Cogan Kata (Tagline) Politeknik Malaysia.

  Sehubungan itu, Bahagian Dasar, JPP memohon jasa baik pihak Dato'/ Datuk/ Dr. /Tuan /Puan bagi mengisi borang di capaian untuk menyertai pemilihan Akhir Cogan Kata (Tagline) Politeknik Malaysia. Pemilihan akhir ini diadakan bermula 22 Januari sehingga 31 Januari 2016. Klik sini untuk borang capaian.

  Kerjasama Dato'/ Datuk/ Dr. /Tuan /Puan dalam hal ini amat dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.

 • Makluman Pelaksanaan Minggu Suai Kenal (MSK) Sesi Disember 2015 Di Savannah Hill, Ulu Tiram, Johor.

  Politeknik METrO Johor Bahru  (PMJB) akan menganjurkan Minggu Suai Kenal (MSK) Sesi Disember 2015 Kepada pelajar-pelajar baru sesi berkenaan seperti ketetapan berikut;

   Tarikh : 24 hingga 26 November 2015

  Tempat : Savannah Hill, Ulu Tiram, Johor.

  Sila muaturun surat makluman serta keperluan bagi Minggu Suai Kenal (MSK) disini.

 • Makluman Pendaftaran Pelajar Sesi Disember 2015

  new Tahniah diucapkan kepada pelajar yang telah Berjaya ditawarkan ke Politeknik METrO Johor Bahru Sesi Disember 2015. Sila muat turun maklumat pendaftaran disini;  

  MAKLUMAN PENDAFTARAN PELAJAR BARU SESI DIS 2015

  PANDUAN PENDAFTARAN PELAJAR BARU SESI 2015

 • Lawatan Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi YB datuk Yap Kain Ching @ Mary Yap Ken Jin Ke Politeknik METrO Johor Bahru

  3hb September 2015 - Politeknik METrO Johor Bahru telah menerima lawatan dari YB. Datuk Yap Kain Ching @ Mary Yap Ken Jin, Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi. Lawatan turut diiringi oleh Ketua Pengarah Kementerian Pendidkan Tinggi, Y.Bhg. Datuk Haji Mohlis Bin Jaafar.

  DSC 0260

  Kehadiran YB Datuk Yap Kain Ching @ Mary Yap Ken Jin disambut oleh semua warga kerja dan pelajar Politeknik METrO Johor Bahru.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Perhimpunan Bulanan Bil 3/2015 Dan Majlis Sambutan Aidilfitri Kelab Kebajikan & Puspanita Politeknik METrO Johor Bahru

  9hb Ogos 2015 - Bertempat di Politeknik METrO Johor Bahru telah berlangsung Perhimpunan Bulanan Bil 3/2015 Dan Majlis Sambutan Aidilfitri Kelab Kebajikan & Puspanita Politeknik METrO Johor Bahru. Majlis turut menerima kunjungan mesra dari Pengarah Politeknik Banting Selangor, YBRS.LT.KOL Bersekutu (PA) Hj Zulkifli bin Md Salleh dan isteri bagi sesi perkongsian ilmu.

  DSC 0047

  Daftar untuk baca lagi...

 • Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin

  FB IMG 1436922722741

 • Soal Selidik PsICT Staff Politeknik

  Makluman kepada semua Pegawai dan kakitangan Politeknik METrO Johor Bahru, mohon kerjasama semua pegawai dan kakitangan untuk mengisi soal selidik dengan klik pautan ini;

  Soal Selidik PsICT 

  Segala perhatian dan tindakan pihak tuan/puan didahului dengan ucapan terima kasih.

   

 • Semakan Keputusan Permohonan ke Politeknik Premier bagi Lepasan SPM/Setaraf Sesi Jun 2015

  newMAKLUMAN : Semakan Permohonan ke Politeknik Konvensional/METrO boleh dibuat bermula15 Mei 2015, jam 12.00 tengah hari di upu.moe.gov.my.

   Semakan Penempatan Politeknik Konvensional/METrO boleh dibuat bermual 18 Mei 2015, jam 12.00 tengah hari di www.politeknik.edu.my.

 • Pertandingan Video Animasi (Videoscribe/Animasi 2D)

  Untuk makluman, Jabatan Pengajian Politeknik Kementerian Pendidikan Malaysia sedang menganjurkan "Pertandingan Video Animasi (Videoscribe / Animasi 2D) bertemakan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (pendidikan Tinggi). Maklumat lanjut, muatturun disini.

 • Majlis Pra Graduan Dan Anugerah Kecermelangan 2015

  26 April 2015 - Bertempat di Hotel Selesa Johor Bahru telah berlangsung Majlis Pra Graduan Dan Anugerah Kecemerlangan 2015 Politeknik METrO Johor Bahru. Pembukaan majlis telah menyaksikan ucapan dari Pengarah Politeknik METrO Johor Bahru, Tuan Haji Zairon Bin Mustapha. Majlis turut diserikan lagi dengan persembahan dari wakil pelajar Diploma Kewangan dan Perbankan Islam (DIB) dan Diploma Pengurusan dan Rangkaian Bekalan (DLS) serta penyampaian Anugerah Kecemerlangan.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Program Halaqah Politeknik METrO Johor Bahru

  23 April 2015 - Bertempat di Makmal Komputer Politeknik METrO Johor Bahru telah berlangsung Program Halaqah bersama Ustaz Khairul Nizam.

   

 • Delegasi Politeknik ke Politeknik METrO Johor Bahru Sempena Lawatan Penanda Aras Kolaborasi Industri : Lorong Industri

  22 April 2015- Politeknik METrO Johor Bahru telah menerima lawatan penanda aras pelaksanaan kolaborasi industri : lorong industri/industrial chamber Politeknik METrO Johor Bahru dari Jabatan Pengajian Politeknik (BPN & BPK), Timbalan Pengarah Politeknik Seberang Perai (PSP), Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS),Politeknik Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah (POLIMAS),Politeknik Balik Pulau (PBU) dan Politeknik Ungku Pmar (PUO).

  Daftar untuk baca lagi...

 • Kolokium Penyelidikan Kebangsaan 2015

  Dimaklumkan Politeknik METrO Johor Bahru sedang menganjurkan Kolokium Penyelidikan Pendidikan Kebangsaan 2015. Penyertaaan terbuka kepada semua Institusi Pendidikan dan Industri.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Mesyuarat Kerjasama Strategik WBL Antara PMJB Dengan Wakil Bank Rakyat Jalan Travers Kuala Lumpur, datuk Mahmud Muhayyidin Bin Mohamed Nawi

  6 April 2015 - Bertempat di Menara Berkembar Bank Rakyat Jalan Travers Kuala Lumpur telah diadakan Mesyuarat Kerjasama Strategik WBL Antara PMJB Dengan Wakil Bank Rakyat Jalan Travers Kuala Lumpur, Datuk Mahmud Muhayyidin Bin Mohamed Nawi. Mesyuarat telah dihadiri oleh Pengarah Politeknik METrO Johor Bahru Tn Haji Zairon Bin Mustapha berserta 5 orang pegawai dan wakil industri. Mesyuarat ini bertujuan bagi mengadakan perbincangan bersama mengenai peluang-peluang kolaborasi untuk meningkatkan kebolehpasaran dan peluang latihan kepada pelajar dan graduan Politeknik METrO Johor Bahru.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Polytechnic English Programme (Poly EnEP)

  24 - 25 March 2015, Polytechnic English Programme (Poly EnEP) fun ways to learn english. Another iSmart programme to improve the english proficiency of PMJB students.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Majlis Sambutan Maulidur Rasul Anjuran Johor Corporation

  23 March 2015 - Sukarelawan yang terdiri daripada pelajar PMJB terlibat dalam Majlis Sambutan Maulidur Rasul yang dianjurkan oleh Johor Corporation.

  10423785 896653760377221 8527125182012848778 n

 • Kursus Persedian MUET

  Untuk makluman kepada semua pelajar yang telah mendaftar untuk Kursus Persedian MUET, Kelas Persedian MUET akan bermula pada pertengahan bulan April (selepas peperiksaan akhir). Bagi pelajar-pelajar yang masih berminat untuk mendaftar, pendaftaran masih terbuka sehingga 1 April 2015.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Majlis Konvokesyen Pertama Politeknik METrO Johor Bahru

  15 Mac 2015 (Ahad)  - Bertempat di Dewan Perbadananan Produktiviti Malaysia (MPC) telah berlangsungnya Majlis Konvokesyen Pertama Politeknik METrO Johor Bahru yang telah disempurnakan oleh Y.Bhg. Dato' Hj Nasir Bin Mat Dam, Timbalan Ketua Setiausaha Pembangunan (Pengajian Tinggi).

  Daftar untuk baca lagi...

 • Majlis Menandatangani Nota Persefahaman (NoU) Kolaborasi

  8 Mac 2015- Politeknik METrO Johor Bahru telah mengukuhkan lagi sinergi yang telah wujud di antara institusi ini dengan rakan industri serta agensi apabila 22 Nota Persefahaman dan Kolaborasi (NoU) telah ditandatangani. Majlis telah menyaksikan kerjasama di antara PMJB bersama rakan strategiknya yang terdiri daripada industri logistik dan perbankan Islam. Majlis ini juga turut disempurnakan dan disaksikan oleh Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Politeknik, YBhg. Datuk Hj Mohlis Bin Jaafar.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Kejohanan Futsal Sempena Minggu Kokurikulum PMJB

  3 Mac 2015 - Kejohanan Futsal sempena minggu kokurikulum PMJB telah diadakan di KBS Larkin menyaksikan perlawanan antara 8 kumpulan pelajar. Kejohanan yamg berlangsuang turut dihadiri oleh 120 pelajar PMJB bagi memeriahkan acara.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Sesi Pendengaran Awam (Townhall Meeting)

  1 Mac 2015 - Pelajar PMJB menghadiri Jemputan ke sesi Pendengaran Awam (townhall Meeting) Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (pengajian tinggi) bertempat di Dewan Sultan Iskandar, UTM Johor Bahru. Majlis telah disempurnakan oleh Y.B. P.Kamalanthan P.Panchanathan, Timbalan Menteri Pendidikan II.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Majlis Konvokesyen Politeknik METrO Johor Bahru Kali Pertama

  Tahniah di atas kejayaan anda dalam menamatkan pengajian dan Politeknik METrO Johor Bahru dengan sukacitanya menjemput anda untuk menghadiri Majlis Konvokesyen PMJB Kali Pertama.

  Muat turun panduan konvokesyen >>>>

  Daftar untuk baca lagi...

 • Lawatan Ilmiah Pelajar DLS Semester 3 ke Singapore Port dan Ngee Ann Polytechnic

  4 Feb 2015 - Lawatan ini bertujuan memberi gambaran kepada pelajar tentang pengoperasian pelabuhan di peringkat antarabangsa memandangkan Singapura merupakan pelabuhan yang utama di rantau Asia Tenggara di samping menjalin hubungan akademik bersama Ngee Ann Polytechnic di masa akan datang.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Misi Bantuan Kemanusiaan Banjir Ke Kelantan

  6- 9 Januari 2015 di SMK Tanah Merah 1, Kelantan - seramai 35 orang pelajar PMJB telah menyertai aktiviti kesukarelawanan Misi Bantuan Kemanusiaan Banjir ke Kelantan. Misi ini juga disertai seramai 9 orang pegawai.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Temubual Secara Langsung Di Stesen Radio JohorFM bagi Mempromosi Kursus Secara Sambilan (KSS) PMJB

  12 Ogos 2014, Timbalan Pengarah PMJB, Pn Norah Binti Hj Mohd Zan, telah ditemubual oleh DJ Leen di stesen radio JohorFM secara langsung bagi tujuan mempromosikan Kursus Secara Sambilan (KSS) yang ditawarkan di PMJB.

  Penerangan Berkenaan Kursus Secara Sambilan (KSS) Yang Disampaikan Oleh Pn Norah Binti Hj Mohd Zan Timbalan Pengarah PMJB

  Daftar untuk baca lagi...

 • Karnival Kerjaya Keusahawanan Dan Kolaborasi 2014 Peringkat Kebangsaan "CEC 2014"

  Daftar untuk baca lagi...

 • BULAN TERAKHIR PROMOSI SIMPANAN BONANZA! DAN X-TRA BONANZA! SSPN-i

  ptptn

  Untuk makluman, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sedang menganjurkan cabutan hadiah melalui Simpanan Bonanza! dan Simpanan X-Tra Bonanza! SSPN-i bermula pada 1 April 2014 bagi terusmempromosikan Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) di kalangan masyarakat.

  Promosi berakhir pada 30 September 2014 dan bulan ini merupakan bulan terakhir promosi berlangsung. Maklumat lanjut, sila layari laman web PTPTN di www.ptptn.gov.my

 • Pendaftaran Bekerja Semula untuk Pesara Kerajaan

  persara

  Untuk maklumat lanjut, klik di sini

 • Majlis Perjumpaan Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Politeknik Dan Penyerahan Nota Serah Tugas Pengarah Politeknik METrO Johor Bahru

  17 August 2014, telah berlangsung Majlis Perjumpaan Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Politeknik Dan Penyerahan Nota Serah Tugas Pengarah Politeknik METrO Johor Bahru. Majlis dihadiri oleh Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Politeknik Malaysia YBhg. Datuk Hj Mohlis Bin Jaafar, Pengarah Bahagian Kecemerlangan Profesional Tn. Hj. Azizi Bin lin, Pengarah Politeknik METrO Johor Bahru Tn. Haji Zairon bin Mustapha, Pengarah Politeknik Kota Kinabalu En. Roslee bin Yahya dan Pengarah Politeknik Ibrahim Sultan En Mohd Hatta Bin Zainal.

  IMG 9424

  Penyerahan Nota Serah Tugas Pengarah Politeknik METrO Johor Bahru

  Daftar untuk baca lagi...

 • Makluman Pendaftaran Pelajar Sesi Jun 2014

  Tahniah diucapkan kepada pelajar yang telah Berjaya ditawarkan ke Politeknik METrO Johor Bahru new

  MAKLUMAN PENDAFTARAN PELAJAR BARU SESI JUN 2014

  MAKLUMAN PENDAFTARAN PELAJAR SENIOR SESI JUN 2014

 • Makluman Pendaftaran Pelajar Senior Sesi Jun 2014

  Muat turun makluman pendaftaran pelajar senior sesi Jun 2014.

  1. Makluman Lapor Diri Sesi Jun 2014 klik di sini.

  2. Kaedah bayaran Yuran Klik di sini.

 • Pinjaman Pendidikan Boleh Ubah (PPBU) Oleh Yayasan Bank Rakyat

  Maklumat kepada pelajar-pelajar yang telah mendapat tawaran bagi program di Peringkat Diploma, Diploma Kemahiran dan Sijil. Yayasan Bank Rakyat (YBR) Menawarkan Pinjaman Pendidikan Boleh Ubah (PPBU) ke pada pelajar-pelajar berkelayakan dari IPTA/IPTS/ILA/ILS/IPG di dalam negeri. Segala permohonan pinjaman adalah secara onlline di www.yayasanbankrakyat.com.my.

 • Pendaftaran Pelajar Baru Sesi Jun 2014

  Pendaftaran-Pelajar-Baru-2014

  Maklumat pendaftaran pelajar baru sesi Jun 2014. Klik di sini

 • Semakan Permohonan Kemasukan ke Politeknik Konvensional / METrO, Kolej Komuniti dan Institut Latihan Kemahiran Awam (ILKA) bagi Lepasan SPM/Setaraf & SKM/Setaraf Ambilan 2014/2015.

  Semakan Permohonan Kemasukan ke Politeknik Konvensional / METrO, Kolej Komuniti dan Institut Latihan Kemahiran Awam (ILKA) bagi Lepasan SPM/Setaraf & SKM/Setaraf Ambilan 2014/2015.

  semak kemasukan

 • TAWARAN PINJAMAN KERAJAAN NEGERI PERAK BAGI TAHUN 2014

  Maklumat kepada pelajar kelahiran Perak. Tawaran Pinjaman Kerajaan Negeri Perak bagi tahun 2014 telah dibuka mulai 6 April hingga 31 Mei 2014. Bagi sesiapa yang berminat, permohonan boleh dibuat melalui aplikasi talian di http://epinjaman.perak.gov.my/. Sebarang pertanyaan sila berjumpa dengan Puan Zilhaya. Harap maklum.

 • MAKLUMAN LAPOR DIRI PELAJAR SEMESTER 5 DIB

  Untuk makluman, kepada semua pelajar semester 5 DIB Politeknik METrO Johor Bahru, maklumat Lapor Diri Pelajar boleh dimuat turun disini. Mohon para pelajar untuk membawa slip pembayaran yuran pada hari lapor diri untuk diserahkan kepada Penasihat Akademik.

 • MAKLUMAT LAPOR DIRI PELAJAR WBL – DLS

  Kepada semua pelajar WBL-DLS Politeknik METrO Johor Bahru, maklumat lapor diri boleh dimuat turun disini.

 • KEKOSONGAN JAWATAN PEKERJA SAMBILAN HARIAN DI POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU

  IKLAN KEKOSONGAN JAWATAN
  PEKERJA SAMBILAN HARIAN
  DI POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU
  KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

  Permohonan adalah dipelawa terdiri daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi jawatan kosong yang tersebut di bawah:-

  1. a) Jawatan : Pekerja Sambilan Harian (N17)

      b) Agensi : Kementerian Pendidikan Malaysia

      c) Kumpulan : Sokongan

      d) Taraf Jawatan : Sambilan

      e ) Kekosongan : 1

  Daftar untuk baca lagi...

 • PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT ZOO JOHOR

  zoo

   Utusan 9.4.2014 (Rabu). Tahniah PMJB

 • TRAVEL ADVISORY FOR MALAYSIANS VISITING BANGKOK AND SURROUNDING PROVINCES IN THAILAND

  Kementerian Luar Negara menasihati kepada semua Pegawai/ Kakitangan Politeknik serta pelajar-pelajar yang terlibat dalam membuat lawatan/aktiviti di Negara Thailand agar tidak berbuat demikian serta mematuhi 'Travel Advisory' yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Luar Negara sehingga notis tersebut di tarik balik.

 • Pertandingan Teater Bahasa Inggris

  LIGHT! CAMERA! HIJRAH!

  1016330 681729868536279 308226875 n

  Utusan Malaysia, 12.02.2014. Tahniah PMJB!

 • PERTANDINGAN MELUKIS SEPANDUK

   

  PERTANDINGAN MELUKIS SEPANDUK 
  SEMPENA MAULIDUR RASUL

  1536500 670625522980047 1531772909 n

   

  Assalamualaikum dan Salam Maulidur Rasul. Pada
  23.2.2014 (Ahad) PMJB mengadakan perarakan dan pertandingan melukis sepanduk

  (Pertandingan Melukis Sepanduk) Terbuka kepada warga Politeknik METrO Johor Bahru
  semester 1, 2 dan 3 sahaja. Terima Kasih.

 • ARAHAN-ARAHAN PERATURAN AM PMJB

   

  ARAHAN

   
  ARAHAN-ARAHAN PERATURAN AM

  Dikeluarkan Oleh :

  Bahagian Peperiksaan dan Penilaian

   Jabatan Pengajian Politeknik

 • Majlis Menandatangi Perjanjian Kolaborasi dengan Industri dan Penyerahan Pelajar WBL ke Industri

  Banner 4x8 baru copy

   

  Majlis perjanjian ini merupakan usaha sama strategik yang sejajar dengan usaha Politeknik METrO Johor Bahru dalam menjana modal insan yang inovatif bagi memenuhi keperluan industri.

 • LOGO POLITEKNIK MALAYSIA

   

  lambang politeknik

  Logo baru POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU. Logo ini diselaraskan untuk semua Politeknik Malaysia.

 • PEMBUKAAN PENCALONAN PILIHANRAYA KAMPUS PMJB 2014

  PELAJAR-PELAJAR YANG BERMINAT UNTUK MENJADI CALON BAGI PILIHANRAYA KAMPUS PMJB 2014 DENGAN INI BOLEH MENDAPATKAN BORANG PENCALONAN DI KAUNTER JABATAN CISEC DAN JABATAN HAL EHWAL PELAJAR PMJB. TARIKH TUTUP PERMOHONAN ADALAH PADA 4 DISEMBER 2013 (RABU ) SEBELUM JAM 3.00 PETANG SEBARANG PERTANYAAN SILA BERURUSAN DENGAN EN. MOHD HAIKAL AKASHAH DI TALIAN 07 - 3358851 SEKIAN,TERIMA KASIH.
 • Pendaftaran Pelajar Senior Sesi Disember 2013

  pendaftaranseniordis-2013

  Maklumat pendaftaran pelajar senior sesi Disember 2013. Klik di sini

 • Pendaftaran Pelajar Baru Sesi Disember 2013

  pendaftaranbarudis-2013

  Maklumat pendaftaran pelajar baru sesi Disember 2013. Klik di sini

 • Logo Baharu Kementerian Pendidikan Malaysia

  LOGO KPM

  Rasional

  Logo ini direka mengunakan huruf 'Alif' sebagai konsep teras. Pendekatan mengunakan huruf atau typography adalah berdasarkan pengertian bahawa manusia yang pada masa hidupnya, berada pada jalan yang lurus sebagaimana huruf 'Alif' itu. Alif juga membawa pengertian ILMU kerana Allah mengangkat orang-orang yang beriman dan orang-orang yang diberi ilmu dengan beberapa darjat. Ilmu juga diklasifikasikan sebagai pengetahuan atau kepandaian yang merangkumi semua bidang yakni duniawi mahupun ukhrawi. Ilmu juga di takrifkan sebagai pemindahan roh atau jiwa daripada kegelapan kepada kecerahan dan sebagai suatu kebenaran dan keyakinan. Logo ini menggunakan dua 'P' dan dua 'Alif' melambangkan dua peringkat pendidikan iaitu Sistem Sekolah dan Sistem Pengajian Tinggi. Hurup 'P' yang bertingkat ke arah Alif melambangkan tahap-tahap kecemerlangan pendidikan Malaysia. Bentuk Bulat melambangkan Malaysia sebagai pusat pendidikan yang bersifat global. Dari segi warna, biru bermaksud profesionalisma dalam sistem pendidikan negara. Kuning keemasan melambangkan kecemerlangan. Putih melambangkan sistem pendidikan yang bermutu tinggi dan membentuk insan yang berkualiti dan berilmu mulia.

  Rekabentuk oleh Prof. Dato' Dr Ahmad Zainuddin & Mohd Faizal Ahmad (Majlis Rekabentuk Malaysia)

 • Pogram Simposium Pembangunan Usahawan Tani (SiPUT) di Politeknik Nilai Negeri Sembilan

  Pada 6 September 2013 hingga 10 September 2013, telah berlangsung Program Simposium Pembangunan Usahawan Tani Berasaskan Teknologi Pertanian dan Industri Asas Tani (SiPUT) di Politeknik Nilai Negeri Sembilan khusus bagi pelajar politeknik zon tengah dan zon selatan. Program ini melibatkan pembabitan 12 buah politeknik secara keseluruhannya. Program yang berlangsung selama 5 hari ini merupakan program yang bertujuan untuk memberi pendedahan dan pembudayaan kepada siswazah Politeknik Malaysia yang berminat dalam keusahawanan agro. Program ini berkonsepkan pendedahan ilmu serta latihan berdasarkan kerja amali dalam dunia keusahawanan berdasarkan perlaksanaan Business Model Canvas (BMC). Seramai 12 orang pelajar dari Politeknik Metro Johor Bahru (PMJB), 5 orang pelajar lelaki dan 7 orang pelajar perempuan telah menglibatkan diri secara aktif dengan bimbingan Pengawai Pengiring, Ketua Jabatan PMJB Puan Hajjah Fatimah binti Hussein bagi menjayakan perjalanan pogram ini.

  Majlis penutup telah Program SIPUT 2013, Kumpulan (Junior Entrepeneur) dari Politeknik METrO Johor Bahru telah menjuarai keseluruhan cabaran program SiPUT 2013. Kumpulan (Junior Entrepeneur) diketuai oleh Muhamad Zukki bin Johari dengan projek perlaksanaan BMC berkenaan perniagaan produk dan perkhidmatan kedai cupcake serta penghasilan produk 'cupcake herba' berasaskan inovasi produk dari sumber hasil pertanian.

  siput9

  Peserta dari Politeknik METrO Johor Bahru bersama Pegawai Pengiring, Puan Hajah Fatimah binti Hussein

  Daftar untuk baca lagi...

 • ARAHAN-ARAHAN PEPERIKSAAN DAN KAEDAH PENILAIAN (PRA DIPLOMA POLITEKNIK

  Arahan-arahan peperiksaan dan kaedah penilaian pra

  ARAHAN-ARAHAN PEPERIKSAAN DAN KAEDAH PENILAIAN (PRA DIPLOMA POLITEKNIK

  Dikeluarkan Oleh :

  Bahagian Peperiksaan dan Penilaian

  Jabatan Pengajian Politeknik

 • ARAHAN-ARAHAN PEPERIKSAAN DAN KAEDAH PENILAIAN

  Arahan-arahan peperiksaan dan kaedah penilaian

  ARAHAN-ARAHAN PEPERIKSAAN DAN KAEDAH PENILAIAN

  Dikeluarkan Oleh :

  Bahagian Peperiksaan dan Penilaian

  Jabatan Pengajian Politeknik

 • Perhatian!!! Bantuan Dana Pendidikan 2013

  Adalah dimaklumkan bahawa, terdapat satu laman web dan laman Facebook yang mendakwa menyediakan Bantuan Dana Pendidikan yang diberi nama BANTUAN DANA PENDIDIKAN 2013.

  Laman web tersebut adalah:

  http://www.sedekahonline.org dan https://www.facebook.com/sedekahonline.org

  Sehubungan itu, Kementerian Pendidikan Malaysia ingin memaklumkan bahawa bantuan tersebut BUKAN satu program tajaan Kementerian Pendidikan Malaysia. Pelajar dan ibu bapa adalah dinasihatkan agar tidak terpengaruh dengan bantuan yang ditawarkan tersebut.

  Sekian, harap maklum.

 • Majlis Pelancaran Kibar Jalur Gemilang dan Perhimpunan Bulanan PMJB

  Pada 19 Ogos 2013, Sempena bulan kemerdekaan 2013 Politeknik METrO Johor Bahru (PMJB) telah mengadakan Majlis Pelancaran Kibar Jalur Gemilang dan Perhimpunan Bulanan  bertempat di Tempat letak kereta PMJB yang telah dirasmikan oleh Pengarah Politeknik METrO Johor Bahru, Encik Roslee Bin Yahya. Turut berlangsung juga majlis penyerahan bendera Kemerdekaan nMalaysia Ke-56 kepada semua warga PMJB.

  kibar

  Daftar untuk baca lagi...

 • Program Ihya Ramadhan

  Sempena Bulan ramadhan yang akan disambut oleh seluruh umat Islam, Jawatankuasa Pelajar Pusat Islam Politeknik METrO Johor Bahru telah mengajurkan 'Program Ihya Ramadhan' untuk seluruh warga Politeknik METrO Johor Bahru. Pelbagai aktiviti agama telah dijalankan antaranya adalah solat sunat tarawikh, tadarus al-Quran, tazkirah, iftar jamaie. 'Program Ihya Ramadhan' ini dijalankan bertujuan bagi membudayakan penghayatan dalam ibadat berpuasa di bulan Ramadhan disamping menyemarakkan rasa cinta dan menjunjung tinggi ajaran Islam yang disarankan oleh al-Quran. Selaras dengan saranan Rasullulah SAW, Program Ihya Ramadhan ini dapat menyuburkan budaya membaca al-quran serta memotivasikan siswa dan siswi PMJB dengan sumber motivasi yang agung daripada Al-Quran dan As-sunnah disamping dapat menjana akhlak Islamiah dalam diri siswa dan siswi serta warga PMJB.

  IMG 5335

  IMG 5365

  Daftar untuk baca lagi...

 • Tawaran Sebutharga Bagi Menaiktaraf Politeknik METrO Johor Bahru

  Sebutharga adalah dipelawa daripada kontraktor-kontraktor bumiputra yang mempunyai Perakuan Pendaftaran, Sijil Perolehan dan Sijil Taraf Bumiputra yang berdaftar dengan Lembaga Pembanguan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) atau Kementerian Kewangan Malaysia (KKM).

  Bil Tarikh Iklan Disiarkan Tarikh Iklan Ditutup No. Sebutharga Muat Turun Gred
  1 26.07.2013 02.08.2013

  SQ-PMJB.300-

  6/5/2013

  KERJA-KERJA MENAIK TARAF TINGKAP-TINGKAP BAGI POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU.

  pdf

  Klik untuk muat turun dokumen sebutharga

  G1,B,

  B04

  2 26.07.2013 02.08.2013

  SQ-PMJB.300-

  6/6/2013

  KERJA-KERJA MENAIK TARAF LANTAI DI HADAPAN PINTU MASUK CISEC BAGI POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU.

  pdf

  Klik untuk muat turun dokumen sebutharga

  G1,B,

  B13

  3 26.07.2013 02.08.2013

  SQ-PMJB.300-

  6/7/2013

  KERJA-KERJA MENAIKTARAF RUANGAN PEJABAT BAGI POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU.

  pdf

  Klik untuk muat turun dokumen sebutharga

  G1,B,

  B04

 • Jawatan Kosong Pekerja Sambilan Harian (PSH)

  Pemohon adalah dipelawauntuk mengisi jawatan berikut di Politeknik METrO Johor Bahru.

  SKIM PERKHIDMATAN  :  PEMBANTU TADBIR GRED N17
  TARAF PERKHIMATAN  : KONTRAK (3 BULAN KE 6 BULAN)
  WAKTU BEKERJA  :
  8.00 PAGI- 5.00 PETANG
  (1.00TGH-2.00 PTG. - REHAT)

  Daftar untuk baca lagi...

 • Panduan Pendaftaran Pelajar Senior Sesi Jun 2013

  Maklumat pendaftaran pelajar senior sesi Jun 2013. Klik di sini

 • Maklumat Pendaftaran Pelajar Baru Politeknik Metro Johor Bahru Sesi Jun 2013

  Dengan segala hormatnya perkara tersebut di atas adalah dirujuk.

  2. Tahniah diucapkan kerana telah Berjaya ditawarkan ke Politeknik METrO Johor Bahru. Sehubungan itu saudara/i dikehendaki mendaftar diri sebagaimana maklumat berikut:

  Tarikh : 17 Julai 2013 (Isnin)  
  Masa   : 8.30 pagi – 11.00 pagi
   
  Tempat : Politeknik METrO Johor Bahru
  Jalan Suria 19, Taman Putra
  81100, Johor Bahru.
   
  Pakaian : Perempuan : Sopan, Menutup Aurat & tidak jarang
  (Muslim bertudung oren)

  Lelaki         : Kemeja & bertali leher

   

  Daftar untuk baca lagi...

 • Pendaftaran Pelajar Baru Sesi Jun 2013

  Maklumat pendaftaran pelajar baru sesi Jun 2013. Klik di sini

 • Keputusan Sebutharga Bil.06/2013

  Keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Sebutharga Bil.06/2013 Jabatan Pengajian Politeknik.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Semakan Keputusan Permohonan ke Politeknik Konvensional/METrO Sesi Jun 2013

  Calon lulusan SPM yang memohon ke Politeknik Konvensional/METrO boleh membuat semakan keputusan permohonan di www.politeknik.edu.my.

  >> Klik di sini untuk semakan

 • Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan Ke IPTA / Politeknik Premier Sesi Akademik 2013/2014

  Saluran 1 : Lembah Klang : https://online.mohe.gov.my/upu/hebahan
  Saluran 2 : Selatan : http://www.jpt.utm.my
  Saluran 3 : Utara : http://www.jpt.uum.edu.my
  Saluran 4 : Sabah : http://jpt.ums.edu.my
  Saluran 5 : Sarawak : https://jpt.unimas.my

  SMS : Taip UPU RESULT [nokp] dan hantar ke 15888

 • Pendaftaran Semester Pendek Khas Tahun 2013

  Sukacita dimaklumkan bahawa, Pemohonan Penawaran Semester Pendek Khas Tahun 2013 bagi Program DIB di Politeknik METrO Johor Bahru telah diluluskan. sehubungan itu, saudara/saudari dikehendaki mendaftar diri sebagaimana maklumat berikut;

  Daftar untuk baca lagi...

 • Arahan Pemakaian Pakaian Badan Beruniform Di Semua Politeknik KPT Bermula 1 Januari 2013

  Sukacita dimaklumkan Jabatan Pengajian Politeknik, Kementerian Pengajian Tinggi akan menjadikan hari selasa (Politeknik-Politeknik di Negeri Terengganu, Kelantan dan Kedah) dan rabu (Polteknik lain-lain negeri) sebagai Hari Pelaksanaan Kokurikulum dengan Pemakaian Pakaian Badan Beruniform.

  Daftar untuk baca lagi...