Politeknik METrO Johor Bahru

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel
Tapis
 • PERTANDINGAN INOVASI & KREATIVITI @PMJB PERINGKAT KEBANGSAAN 2016 (PNiCC’16)

  Pertandingan Inovasi & Kreativiti @PMJB Peringkat Kebangsaan 2016 (PNiCC’16) ialah satu jenama pertandingan baharu Politeknik METrO Johor Bahru (PMJB) untuk mempamerkan penghasilan produk inovasi pelajar dan pendidik yang berkualiti. PNiCC’16 dilaksanakan pada 29 Ogos 2016 di PMJB dan merupakan anjuran PMJB bersama Pejabat Adun Tanjong Puteri. Pertandingan ini telah berjaya menarik sebanyak 40 penyertaan yang melibatkan penyertaan di kalangan pelajar dan warga akademik Politeknik, Kolej Komuniti, Kolej Vokasional dan MRSM.

  Daftar untuk baca lagi...

 • PELANCARAN BULAN KEMERDEKAAN DAN KEMPEN KIBAR JALUR GEMILANG

  PELANCARAN BULAN KEMERDEKAAN DAN KEMPEN KIBAR JALUR GEMILANG
   
  Malaysia merupakan negara yang memiliki kemakmuran dimana rakyatnya berpeluang untuk menikmati pembangunan dan kemajuan setelah merdeka pada tarikh 31 Ogos 1957 dan penubuhan Malaysia pada 16 September 1963. Rakyat Malaysia terdiri daripada rakyat yang berbilang kaum hidup dalam keadaan aman damai di bawah semangat 1Malaysia. Sebagai rakyat Malaysia kita bukan sahaja perlu maju daripada segi fizikal, tetapi juga maju dari segi pemikiran, bertatasusila serta bertamadun tinggi.

  Daftar untuk baca lagi...

 • AUDIT DALAMAN POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU

  AUDIT DALAMAN POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU

  Audit Dalaman Politeknik METrO Johor Bahru (PMJB) telah dilaksanakan bermula pada 15-18 Ogos 2016. Objektif audit adalah bagi menilai kecekapan dan keberkesanan Sistem Pengurusan Kualiti PMJB berdasarkan Keperluan ISO 9001:2008 dan MS 1900: 2014. Skop pengauditan melibatkan proses Perkhidmatan Pendidikan Peringkat Diploma dan Sokongan di bahagian/unit yang dikenalpasti. Seramai 22 orang juruaudit diketuai oleh Puan Nurlinda Binti Abdullah telah menjalankan tanggungjawab mereka sebagai juruaudit dalam PMJB bagi memastikan tahap kualiti perkhidmatan PMJB pada tahap yang cemerlang serta mematuhi keperluah Syariah.

   

  Daftar untuk baca lagi...

 • LAWATAN AKADEMIK KE SCHAEFER SYSTEMS INTERNATIONAL SDN. BHD.

   LAWATAN AKADEMIK KE SCHAEFER SYSTEMS INTERNATIONAL SDN. BHD.
  ANJURAN PROGRAM DIPLOMA PENGURUSAN LOGISTIK DAN RANGKAIAN BEKALAN (DLS), PMJB

  Satu lawatan akademik telah dibuat ke Schaefer Systems International Sdn. Bhd. (SSI), Simpang Renggam oleh pelajar DLS Semester 3B pada 10 Ogos 2016. Seramai 25 orang pelajar DLS 3B telah menyertai lawatan akademik ini beserta 3 orang pensyarah pengiring.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Lawatan Akademik Ke PKT Logistics Group Sdn Bhd

  LAWATAN AKADEMIK KE PKT LOGISTICS GROUP SDN BHD

  Jabatan Akademik Politeknik METrO Johor Bahru (PMJB) telah menganjurkan Lawatan Akademik ke PKT Logistics Group Sdn Bhd yang telah berlangsung pada 19 Julai 2016 di Light House PKT Logistics Group, Shah Alam. Seramai 4 orang pensyarah dan 61 orang pelajar Diploma Logistik dan Rangkaian Bekalan (DLS) semester 2 telah mengambil bahagian bagi lawatan tersebut.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Program Keusahawanan Digital Kerjasama Jabatan Pendididkan Politeknik Dengan Malaysia Digital Economic Corporation Sdn. Bhd. (MDEC)

  PROGRAM KEUSAHAWANAN DIGITAL KERJASAMA JABATAN PENDIDKAN POLITEKNIK DENGAN MALAYSIA DIGITAL ECONOMIC CORPORATION SDN. BHD. (MDEC)
   
  Jabatan Pendidikan Politeknik (JPP) dan Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti (JPKK) dengan kerjasama Malaysia Digital Economic Corporation Sdn. Bhd. atau MDEC (dahulu dikenali sebagai Multimedia Development Corporation Sdn. Bhd.) telah menganjurkan Program Keusahawanan Digital pada 29, 30 dan 31 Julai 2016. Program ini telah diadakan serentak di semua politeknik dan kolej komuniti seluruh negara.

  Daftar untuk baca lagi...

 • MAJLIS SAMBUTAN HARI RAYA AIDILFITRI PMJB 2016.

  MAJLIS SAMBUTAN HARI RAYA AIDILFITRI PMJB 2016.

  Bagi bersama-sama menghayati sambutan perayaan Aidilfitri, Politeknik METrO Johor Bahru telah mengadakan majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri pada 24hb Julai 2016 iaitu bersamaan hari Ahad. Majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri ini diadakan bersempena dengan bulan Syawal dan untuk meraikan para pelajar dan staff PMJB.

  Daftar untuk baca lagi...

 • MAJLIS KONVOKESYEN KE- 2 POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU

  MAJLIS KONVOKESYEN KE- 2
  POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU

  Politeknik METrO Johor Bahru dengan jayanya telah melaksanakan Majlis Konvokesyen Ke-2 pada tanggal 22 Mei 2016 (15 Syaaban 1437 Hijrah) di Hotel Selesa Johor Bahru. Ia merupakan suatu detik indah yang amat dinanti-nantikan oleh setiap mahasiswa amnya dan para graduan khususnya. Objektif utama majlis ini adalah untuk meraikan kejayaan para graduan di peringkat Diploma yang mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Majlis Penyerahan Sumbangan MISC Logistics Sdn Bhd Kepada Pelajar PMJB

  Seramai 16 orang pelajar PMJB terpilih untuk menerima sumbangan daripada MISC Logistics Sdn Bhd bagi Sesi Jun 2016. Sumbangan ini disalurkan kepada pelajar yang berkeperluan dan mempunyai sahsiah diri dan keputusan akademik yang baik. Ia juga merupakan salah satu Corporate Social Responsibility (CSR) yang dijalankan oleh MISC Logistics Sdn Bhd.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Program Let’s Explore English!.

  Unit Bahasa Inggeris, Jabatan Akademik Politeknik METrO Johor Bahru telah menganjurkan program Let’s Explore English! pada 27 dan 28 Julai 2016. Antara aktiviti-aktiviti Let’s Explore English! ialah:

  1. 27 Julai 2016: Newspaper in Education (NIE) bertempat di PMJB yang disertai oleh semua pelajar Semester 1. Program ini bagi memupuk semangat kerjasama berpasukan dalam mengendali dan melengkapkan aktiviti Bahasa Inggeris melalui permainan menggunakan surat khabar. 

  Daftar untuk baca lagi...

 • Pemakluman Alamat Baru Laman Web Jabatan Pendidikan Politeknik

  newPerhatian kepada semua kakitangan dan pelajar PMJB.

  Untuk makluman, alamat laman web baru Jabatan Pengajian Politeknik adalah www.mypoliteknik.edu.my yang membawa maksud Politeknik Malaysia. Harap Maklum.