Politeknik METrO Johor Bahru

Font Size

Cpanel
Tapis
 • UTAMA

  Pertandingan Inovasi & Kreativiti @PMJB Peringkat Kebangsaan 2019 (PNiCC’19) merupakan pertandingan inovasi dan kreativiti yang dirangka khas untuk memberi pendedahan dan mengenengahkan idea-idea baharu para pensyarah Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti Malaysia, Institusi Pengajian Tinggi, dan industri.

  Pelaksanaan PNiCC’19 buat kali ke-4 ini bukan sekadar semata-mata meningkatkan kemahiran inovasi dan kreativiti pensyarah dan pelajar, malah mampu meningkatkan kualiti pensyarah dan pelajar dalam bidang penghasilan produk inovasi serta mampu berdaya saing bagi mendepani era Revolusi Industri 4.0

 • Selamat Menduduki Peperiksaan Akhir Sesi Disember 2017

  WhatsApp Image 2018 03 30 at 15.30.58

 • Tawaran Sebut Harga

  1. Sebut Harga Membekal, Menghantar, Memasang dan Menyusunatur Perabot Di Politeknik METrO Johor Bahru.

     Tarikh Taklimat : 27 April 2017 (Khamis) 2.00 petang

     Tarikh Tutp : 4 Mei 2017 (Khamis)

     Muat Turun Sebut Harga : PMJB/SH/03/2017

   

  2. Sebut Harga Membekal, Memasang dan mengujilari Peralatan dan Perkakasan Audia Visual Aids Di Politeknik

      METrO Johor Bahru.

     Tarikh Taklimat : 27 April 2017 (Khamis) 10.00 pagi

     Tarikh Tutp : 4 Mei 2017 (Khamis)

     Muat Turun Sebut Harga : PMJB/SH/04/2017

 • Panduan Majlis Konvokesyen Politeknik METrO Johor Bahru Ke-3

  newMakluman Istiadat Konvokesyen PMJB Ke-3 pada 30hb April 2017. Klik sini.

                         Pas Masuk Kenderaan Graduan. Klik sini.

 • Perutusan Pengarah bulan April 2016

  Para Pegawai dan Pelajar PMJB yang saya kasihi sekelian. Semoga semuanya berada di dalam keadaan yang baik dan teratur.

   

  assalmualaikum gambar
     

                                                                                                 

  Alhamdulillah 1 April 2016 PMJB meraikan usianya yang ke 5 tahun. Satu usia yang begitu kecil, muda, rapuh, Satu perjalanan yang masih pendek, jauh dari ufuk barat, satu pelayaran yang masih di hulu, jauh dari muara, satu pendakian masih di kaki gunung, jauh dari puncak.

  Namun sejarah membuktikan walaupun dari kejauhan sudah nampak jelas sinar cahaya yang terang, yang di hulu sudah sampai ke tepian, bintang gemerlapan jatuh ke kaki banjaran.

   

   

  PMJB 5 TAHUN

  Bermula dengan kecil, merangkak dan bertatih. Bermula dengan menumpang, berakhir dengan memiliki bangunan sendiri. Biar kecil, warga yang berjiwa besar seramai 10 orang pensyarah, memimpin PMJB belajar, berjalan dan berlari. Hari demi hari, pemimpin bertukar ganti, bilangan warga PMJB bertambah. Yang senior terus membimbing yang junior, hidup harmoni bagai satu keluarga kecil.

  Mengambil kata-kata mantan Pengarah  En Roslee Bin Yahya : kita adalah satu jabatan tetapi memiliki dan diterajui oleh Pengarah, Timbalan Pengarah dan 2 Ketua Jabatan. Maka kita seharusnya lebih kuat, lebih cemerlang dan lebih berkualiti dari yang lain.

  Alhamdulillah, sememangnya PMJB sangat berbangga memiliki warga kerja; pensyarah dan kumpulan pelaksana yang memiliki jiwa yang besar. Masing-masing mempunyai kekuatan tersendiri yang sentiasa inginkan kecemerlangan dan menjaga kualiti kerja. Sentiasa berusaha keras demi mencapai kecemerlangan. Masing-masing berlumba-lumba membuat kebaikan.

  Mengambil kata-kata mantan Pengarah Tn. Hj. Zairon : setiap orang dari kita perlu mengetahui dengan jelas apa yang kita kehendaki. Ada perkara yang boleh dicapai, ada perkara yang tidak. Pegawai tidak perlu takut untuk memberi idea. Kita akan lebih berpuas hati sekiranya kita dapat menguruskan suatu perkara dengan sempurna. Pengawai perlu menjadi seorang usahawan yang berinovasi dan  mereka cipta kerana dalam proses itu kita memerlukan perbincangan dan brainstorming. Pegawai perlu menjadi “pemimpin””bukan ”pengurus”.

   

   

  Para Pegawai dan Pelajar PMJB yang saya kasihi sekelian

  5 tahun berlalu, kita saksikan banyak kejayaan yang telah dicapai. Audit demi audit datang dan pergi.

  • Dari Audit Negara ke Audit ISO hanya menambah koleksi kejayaan kita.
  • NoU dan Focus Group menambah bilangan kolaborasi.
  • Inovasi dan Penyelidikan menambah pingat terkalung di dada PMJB.
  • Kejohanan Golf Amal menambah data di barisan kabinet.
  • Dari Tanah Merah, Kelantan ke Pekan, Pahang cerminan keperihatinan.
  • Dari Tasik Royal Belum ke Cameron Hinghlands menambah ilmu kecemerlangan.
  • Dari Acheh ke Batam menambah rakan institusi.
  • Dari meja catur ke Warehouse Abad 21 menambah juara anak-anak,
  • PolyKasih Industri dan Komuniti merancakkan lagi lengguk tarian kita.

  Apa lagi yang kurang? Apa lagi yang tidak ada pada kita. Seharusnya kita bersyukur berada di sebuah institusi yang sentiasa menjaga kecemerlangan dan kualiti.

   

  Warga PMJB yang saya hormati,

  Bersyukurlah. Kita mencapai KPI terbilang, PTJ cemerlang, eSPKB 5 bintang, juara Rekacipta Warehouse dan kilauan emas di iCompex 2016. Itu indikator jelas. Kesungguhan tuan puan akan membuahkan hasil yang sungguh-sungguh nyata. 5 tahun yang bukan sia-sia.

  Saya sedar deretan anugerah mencerminkan timbunan pengorbanan. Namun kekuatan tidak datang semata-mata dari kemampuan fizikal tetapi dari semangat yang tidak pernah mengalah. Sekecil mana kita, pasti ada ruang untuk berdiri teguh melawan arus dan gelombang.  

  Cuma apa yang perlu kita lakukan ialah sedar akan pentingnya memiliki jiwa yang besar. Kita tidak mampu membina istana hadiah Nabi Sulaiman kepada Puteri Balqis. Pun bukan membina Taj Mahal yang menyaksikan kecintaan sang suami kepada isterinya yang membawa kematian  arkitek Ustaz Ahmad Lauhari.

  Memiliki jiwa yang besar  tidak akan berubah karakternya hanya kerana berdepan dengan masalah. Jiwa yang besar menggambarkan kematangan pemikiran yang dewasa. Kedewasaan pastinya akan membentuk persepsi yang dewasa pula, dan akan mempengaruhi tingkah laku yang dapat diperlihat.

  Justeru itu setiap dari kita perlu membina jiwa besar yang sedar tentang amanah dan tanggungjawab yang dipikul.  Setiap hari kita perlu membina jiwa dewasa yang matang. Kerana kematangan itu menjadi teras dalam membuat keputusan.

  Kematangan dapat mengawal diri dari kecelaruan perasaan. Sejarah mengajar kita erti kehidupan. Tidak mangkat Sultan Mahmud di julang jika jiwa amarah dapat dibendung.

  Dewasa adalah diam aktif, tak banyak bicara, tak banyak mengeluh tapi menyelesaikan permasalahan dengan bijaksana. Dewasa juga bererti mempunyai empati, sentiasa meluangkan jiwa untuk memikirkan dan memahami perasaan orang lain. Dewasa adalah sentiasa berhati-hati dalam memberi pendapat, menentukan sikap, menggunakan waktu dan membelanjakan harta . Dewasa adalah sabar, sehingga ia boleh mengendalikan jiwanya dari ledakan emosi dan menenangkan hatinya dari kemarahan tiada berguna. Dewasa adalah bertanggungjawab akan kehidupan yang diharungi.

  Dalam pada kita meraikan kejayaan, jangan lupa dengan tanggungjawab dan amanah utama : anak-anak didik DIB dan DLS. Anak ini perlu disayangi, dijaga, dipimpin, diberi tunjuk ajar dan dibentuk menjadi anak impian kita. MOST WANTED GRADUATES. Impian industry, impian majikan. Anak yang berjiwa besar, menjadi usahawan membantu orang lain.

   

  Miliki ciri-ciri ini :

  1. Kebolehan bekerja dalam struktur berkumpulan

  2. Kebolehan membuat keputusan dan menyelesai masalah.

  3. Kebolehan berkomunikasi secara verbal dengan orang luar dan dalam organisasi.

  4. Kebolehan merancang, mengelola dan memilih keutamaan.

  5. Kebolehan mendapat dan memproses maklumat.

  6. Kebolehan  menganalisa data.

  7. Memiliki pengetahuan teknikal

  8. Kecekapan menggunakan software.

  9. Kebolehan mencipta dan membina laporan

  10. Kebolehan mempengaruhi orang lain.

  Mari kita mengumpul seupaya tenaga, bekerja bersungguh-sungguh, ikhlas, bertanggungjawab agar hasrat untuk menjadikan anak didik kita Most Wanted Graduates akan menjadi kenyataan.

  Akhir kata, hiduplah kita dengan membahagiakan orang lain kerana sebahagian dari kebahagian itu milik kita juga.

   

   

  Norah Binti Hj. Mohd.Zan

  PENGARAH

  Politeknik METrO Johor Bahru

  19 April 2016

 • Majlis Konvokesyen Politeknik METrO Johor Bahru Kali Kedua

  BANNER KONVO 1 

   

  Tahniah di atas kejayaan anda dalam menamatkan pengajian dan Politeknik METrO Johor Bahru dengan sukacitanya menjemput anda untuk menghadiri Majlis Konvokesyen PMJB Kali Kedua.

  Muat turun panduan konvokesyen >>>>


   

  MUAT TURUN :

  1. EBOOK PANDUAN KONVOKESYEN KEDUA PMJB
  2. BORANG PERMOHONAN PEMINJAMAN JUBAH
  3. TENTATIF MAJLIS KONVOKESYEN KEDUA POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU
  4. SURAT PANGGILAN MAJLIS KONVOKESYEN
  5. BORANG PENGESAHAN PEMBAYARAN & KEHADIRAN 

   

 • Makluman Pendaftaran Pelajar Semester Pendek 2016

   Makluman Pendaftaran semester pendek. Maklumat berkaitan lapor diri pelajar yang terlibat dengan pengajian semester pendek sila muat turun maklumat pendaftaran disini;  

  MAKLUMAN PENDAFTARAN SEMESTER PENDEK

 • Makluman Lapor Diri Pelajar Ke WBL Sesi Jun 2016

 • Makluman Lapor Diri Pelajar Ke WBL Sesi Jun 2016

 • Majlis Pra Graduan Dan Anugerah Kecermelangan 2015

  26 April 2015 - Bertempat di Hotel Selesa Johor Bahru telah berlangsung Majlis Pra Graduan Dan Anugerah Kecemerlangan 2015 Politeknik METrO Johor Bahru. Pembukaan majlis telah menyaksikan ucapan dari Pengarah Politeknik METrO Johor Bahru, Tuan Haji Zairon Bin Mustapha. Majlis turut diserikan lagi dengan persembahan dari wakil pelajar Diploma Kewangan dan Perbankan Islam (DIB) dan Diploma Pengurusan dan Rangkaian Bekalan (DLS) serta penyampaian Anugerah Kecemerlangan.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Program Halaqah Politeknik METrO Johor Bahru

  23 April 2015 - Bertempat di Makmal Komputer Politeknik METrO Johor Bahru telah berlangsung Program Halaqah bersama Ustaz Khairul Nizam.

   

 • Delegasi Politeknik ke Politeknik METrO Johor Bahru Sempena Lawatan Penanda Aras Kolaborasi Industri : Lorong Industri

  22 April 2015- Politeknik METrO Johor Bahru telah menerima lawatan penanda aras pelaksanaan kolaborasi industri : lorong industri/industrial chamber Politeknik METrO Johor Bahru dari Jabatan Pengajian Politeknik (BPN & BPK), Timbalan Pengarah Politeknik Seberang Perai (PSP), Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS),Politeknik Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah (POLIMAS),Politeknik Balik Pulau (PBU) dan Politeknik Ungku Pmar (PUO).

  Daftar untuk baca lagi...

 • Kolokium Penyelidikan Kebangsaan 2015

  Dimaklumkan Politeknik METrO Johor Bahru sedang menganjurkan Kolokium Penyelidikan Pendidikan Kebangsaan 2015. Penyertaaan terbuka kepada semua Institusi Pendidikan dan Industri.

  Daftar untuk baca lagi...

 • Mesyuarat Kerjasama Strategik WBL Antara PMJB Dengan Wakil Bank Rakyat Jalan Travers Kuala Lumpur, datuk Mahmud Muhayyidin Bin Mohamed Nawi

  6 April 2015 - Bertempat di Menara Berkembar Bank Rakyat Jalan Travers Kuala Lumpur telah diadakan Mesyuarat Kerjasama Strategik WBL Antara PMJB Dengan Wakil Bank Rakyat Jalan Travers Kuala Lumpur, Datuk Mahmud Muhayyidin Bin Mohamed Nawi. Mesyuarat telah dihadiri oleh Pengarah Politeknik METrO Johor Bahru Tn Haji Zairon Bin Mustapha berserta 5 orang pegawai dan wakil industri. Mesyuarat ini bertujuan bagi mengadakan perbincangan bersama mengenai peluang-peluang kolaborasi untuk meningkatkan kebolehpasaran dan peluang latihan kepada pelajar dan graduan Politeknik METrO Johor Bahru.

  Daftar untuk baca lagi...

 • MAKLUMAT LAPOR DIRI PELAJAR WBL – DLS

  Kepada semua pelajar WBL-DLS Politeknik METrO Johor Bahru, maklumat lapor diri boleh dimuat turun disini.

 • KEKOSONGAN JAWATAN PEKERJA SAMBILAN HARIAN DI POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU

  IKLAN KEKOSONGAN JAWATAN
  PEKERJA SAMBILAN HARIAN
  DI POLITEKNIK METrO JOHOR BAHRU
  KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

  Permohonan adalah dipelawa terdiri daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi jawatan kosong yang tersebut di bawah:-

  1. a) Jawatan : Pekerja Sambilan Harian (N17)

      b) Agensi : Kementerian Pendidikan Malaysia

      c) Kumpulan : Sokongan

      d) Taraf Jawatan : Sambilan

      e ) Kekosongan : 1

  Daftar untuk baca lagi...

 • PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT ZOO JOHOR

  zoo

   Utusan 9.4.2014 (Rabu). Tahniah PMJB